Winst Bitvavo verdampt door verkeerde investering

Ik kom vandaag dit artikel tegen en vraag me af wat er met je crypto gebeurt als de betreffende exchange failliet zou gaan. Iemand die hier meer over kan vertellen?

Let op dat dit de winst van 2022 was. Jaarrapporten lopen een jaar achter. Grote kans dat Bitvavo in 2023 weer wel goed heeft gedraaid. Het verlies was voornamelijk te ‘danken’ aan het gedoe rondom Genesis/FTX etc (Bitvavo ziet winsten met 99,7% verdampen in 2022 - Coinliners.nl).

Mocht een exchange failliet gaan, is het afhankelijk van hoe de exchange verder alles heeft geregeld. Kijk maar naar FTX, mensen die hier hun fondsen op hadden zijn nu bezig het geld terug te kunnen krijgen.

3 Likes

Ik heb deze vraag ook aan Bitvavo gesteld en hierop onderstaande reactie gekregen.

Jaarcijfers 2022
Zoals uit de jaarrekening blijkt heeft Bitvavo over 2022 een onderliggend positief resultaat behaald van € 55.4 miljoen euro wat, na afschrijving van een deel van de Genesis / DCG claim, alsnog resulteerde in een nettowinst van € 382,000. In tegenstelling tot vele andere grote spelers in de branche heeft Bitvavo daarmee (ondanks het nemen van een afschrijving van EUR 55m) nog steeds winstgevend kunnen opereren.

Deze cijfers weerspiegelen de solide prestaties van Bitvavo. De jaarrekening voor 2022, inclusief een goedkeurende verklaring van de accountant, is eind 2023 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Onderhandelingsproces met DCG en Genesis
Bovendien is het einde van het langdurige onderhandelingsproces met DCG en Genesis in zicht. Zoals publiekelijk bekend bevindt het Chapter 11 proces zich in de afrondende fase (waarbij nu verwacht wordt dat het proces eind Q1 wordt afgerond). Na afronding hiervan zullen de terugbetalingen beginnen waarbij het grootste gedeelte op korte termijn door Bitvavo en andere creditors ontvangen zal worden. Door de afschrijving echter al in 2022 te doen, heeft Bitvavo het mogelijke verlies al gedekt vanuit de lopende resultaten.

Verder leest u onder andere in deze FAQ welke maatregelen wij hebben genomen om uw tegoeden te beschermen, ook bij een geheel onwaarschijnlijk faillisement; https://support.bitvavo.com/hc/nl/articles/4405242921233-Verzekerde-cold-storage-oplossingen-bij-Bitvavo

2 Likes

Bitvavo valt onder DNB toezicht en het deposito garantiestelsel. Net als bij banken is je inleg tot 100,000 euro veilig.

2 Likes